среда, 22 февраля 2017 г.

  9 березня, Україна відзначає 203-й день народження поета, письменника, художника, громадського та політичного діяча, який є національним героєм і символом України, 

Тараса Григоровича Шевченка


Рукопис Т.Г. Шевченка

 Попри час, Шевченко не віддаляється, не бронзовіє. Він – апостол правди – живий! У чому криється цей феномен, ця дивна незбагненність? У живому щирому слові Тараса, що іноді бринить як струна, а іноді подібне до гострого важкого меча.
 «Кобзар» для українців те саме, що й Біблія. Його загортали у вишитий рушник і зберігали біля образів як святиню.




Матеріали з сайту: http://zik.ua




ВЕСЕЛІ ІГРИ НА МАСЛЯНУ

Шановні учні та батьки! Пропоную розглянути декілька прикладів цікавих ігор до свята.   


Пошта


Гра починається з переклички ведучого з гравцями:
- Дзень, дзень, дзень!
- Хто там?
- Пошта!
- Звідки?
- З міста ...
- А що в місті роблять?
Ведучий може сказати, що в місті танцюють, співають, стрибають. Всі гравці повинні робити те, що сказав ведучий. А той, хто погано виконує завдання, віддає фант. Гра закінчується, як тільки ведучий набере 5 фантів. Гравці, чиї фанти у ведучого, повинні їх викупити. Ведучий придумує для них цікаві завдання. Діти вважають вірші, розповідають смішні історії, згадують загадки, імітують рухи тварин. Потім вибирають нового ведучого і гра повторюється.


"Дзвонар"


Хід гри. Діти встають у коло. Считалкой вибирається ведучий. Він идетпо колі і примовляє:
Ділі-дон ділі дон,
Відгадай, звідки дзвін.
Інші гравці пританцьовують на місці. На слово"дзвін" ведучий повертається до гравця, що стоїть біля нього і, ляснувши в долоні три рази, кланяється.
Гравець теж плескає три рази в долоні, кланяється і встає за ведучим. Тепер вони удвох ідуть по колу, примовляючи:
Ділі-дон ділі дон,
Відгадай, звідки дзвін.
На слово "дзвін" ведучий знову ударами і поклоном запрошує наступного гравця включитися в гру. Так гра продовжується до тих пір, поки позаду ведучого не виявиться 4-6 чоловік.
Після цього діти, що залишилися в крузі, ляскають, а ведучий і обрані ними грающие пританцьовують. Із закінченням музики ведучий і інші гравці повинні стати парами. Кому пари не вистачило, той стає ведучим.


Гра з Сонцем

 Хід гри. У центрі кола - "сонце" (на голову дитини надягають шапочку з зображенням сонця). Діти хором вимовляють:
Гори, сонце, яскравіше -
Влітку буде спекотніше,
А зима тепліша,
А весна миліше.
Діти йдуть хороводом. На 3-ю рядок підходять ближек "сонцю", звужуючи коло, уклін, на 4-ю - відходять ,розширюючи коло. На слово "Горю!" - "сонце" доганяє дітей. "Слава Сонцю" Сла-ва на не-бе со-цу ви-со-ко-го, сла-ва! Сла-а-ва!


Зоря

Діти встають у коло, руки тримають за спиною, а одному з граючих - "зоря" ходить ззаду з стрічкою і каже:Зоря - зірниця,Красна дівиця,По полю ходила,Ключі зронила,Ключі золоті,Блакитні стрічки,Кільця обвиті -За водою пішла!З останніми словами ведучий обережно кладе стрічку на плече одному з гравців, який, помітивши це, швидко бере стрічку, і вони обидва біжать в різні сторони по колу. Той, хто залишиться без місця, стає "зорею". Гра повторюється. Біжать не повинні перетинати коло. Грають не повертаються, поки ведучий вибирає, кому на плече покласти стрічку.






Матеріали з сайту http://ditina.com.ua/igry_maslenica1.htm

1 комментарий:

  1. Играли с дочкой в одну из этих игр. Ей очень понравилось. :))

    ОтветитьУдалить