воскресенье, 12 февраля 2017 г.

Готуємось до свята Масляної
 
 Масляна в 2017 році в Україні 
 починається 20 лютого і триватиме цілий тиждень, до 26 лютого.

Масляна (сирна седмиця, масляний тиждень) — стародавнє слов'янське свято, що залишився ще з часів язичницької культури і збереглося після прийняття християнства. В Україні традиційно Масляна святкується пишно, подійно. Кожен день Масниці має своє значення і на кожен день припадають якісь певні події. Увесь тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна і Широка Масляна. Вузька Масляна — перші три дні: понеділок, вівторок і середа, а Широка Масляна — це останні чотири дні: четвер, п'ятниця, субота та неділя. У старі часи перші три дні селяни ще займалися господарськими роботами, а з четверга працювати заборонялося, тому що починалася Широка Масляна.

Масляна сягає своїм корінням у глибоку давнину, має язичницьке коріння. Стародавні слов'яни прощалися з зимою, здійснювали обряди, що забезпечують добробут і родючість. Ці обряди були звернені до жіночого божества, Лади, яка, на думку древніх, дарувало життя і Велесу (Власію), який вважався божеством процвітання, достатку і скотарства.

З прийняттям християнства народ не зміг відмовитися від цього веселого чудового свята, і священнослужителям довелося відредагувати деякі моменти свята, в тому числі його тривалість. Тепер Масляна проходила всього тиждень і була переходом від достатку до суворого семитижневого посту. Раніше Масляну святкували в день весняного сонцестояння, тепер же її дата стала залежати від строку Великого посту. 


 Понеділок — Зустріч 
 У перший день Масляної з соломи, старого одягу та інших підручних матеріалів споруджувалося опудало великий товстої баби, яке насаджували на кіл і ставили на головній площі міста або села.

Масляна вважалася справжнім жіночим святом. Святкували його весело і завзято. Святкування починалося з понеділка. Млинці пекли чоловіки. Це були різні млинці, з начинкою або без, а також готували вареники і все, що має форму кола: ватрушки і оладки.

В цей день починали пекти млинці, а найперший спечений млинець обов'язково віддавали жебраку, щоб той згадав душі покійних родичів і дорогих людей. Люди запрошували рідних і знайомих у гості на млинці, а свекор зі свекрухою вранці відправляли невістку на день до батька й матері, щоб увечері самим прийти до сватів у гості. 


Вівторок — Загравання

У народі цей день називали Загравання: на гуляння виходила молодь, народ починав активно ходити одне до одного в гості. Парубки запрошували дівчат покататися на санях під завзятий дзвін бубонців або спуститися з крижаної гірки — одним словом, загравали з красунями. Також в цей день відбувалися оглядини наречених, так як всі масляні обряди, по суті, зводилися до сватання, для того, щоб після Великого поста зіграти весілля. У сім’ях готували пиріжки та вареники з сиром, галушки з сиру, оладки. Заміжні жінки знову збиралися на посиденьки і веселилися.

А на вулицях, як і в Святки, ходили ряджені, починалися веселі театральні вистави (балагани). Всюди шум, гам і сміх. Воно й не дивно, адже в народі побутувала думка, що найбагатшим в наступаючому році буде той, хто сміється голосніше за всіх. А потім всі дружною юрбою відправлялися кататися на санях.

Середа — Ласуня 
 
Вважалося, що на Масляну, а особливо в середу-ласуню, потрібно з’їсти стільки млинців, скільки душа забажає. Тому в кожному будинку накривали багатий стіл. Особливо готувалися тещі, адже саме в цей день до них у гості просто зобов’язані були заглянути зяті (у тому числі і майбутні, які вже отримали батьківське благословення на укладення шлюбу). Зазвичай для частування готували і млинці, і вареники, причому з різною начинкою. А коли зять сідав за стіл, теща не спускала з нього очей. І зовсім не тому, що не злюбила. Насправді жінка гадала, яким виявиться чоловік її донечки. У народі вірили: якщо чоловік вибирає млинці або вареники з солоною начинкою, значить він впертий і з гонором. А якщо солодкими ласує, то ніжно і лагідно стане звертатися зі своєю дружина. Раділи тещі і в тому випадку, якщо зять багато їв — не ледачий, значить, працьовитий, за ним дочка буде, як за кам’яною стіною. 


 Четвер — Розгуляй (інші назви: Розгул, Широкий розгул, Перелом, Широкий Четвер)

З четверга починалася Широка Масляна, роботи по господарству припинялися, а святкування розгорталися на всю широчінь. Народ вдавався до всіляких потіха, влаштовувалися катання на конях, кулачні бої, різні змагання, які супроводжувалися поїданням млинців і всіляких страв. Сенс Широкого Четверга, як і всієї Масниці — виплеск накопиченої за зиму негативної енергії і вирішення різноманітних конфліктів між людьми.

П'ятниця — Тещині Вечірки
Ще в четвер ввечері зять зобов’язаний був зайти до тещі, вклонитися їй у пояс і покликати до себе на млинці. А зранку з цією ж метою в будинок тещі він посилав «кликачів» — в основному своїх молодих родичів і друзів. Причому, чим більша кількість людей запрошувало тещу, тим краще — все це символізувало пошану й повагу зятя і його любов до дружини. В цей день теща зі своїми подругами і родичами приходила з візитом в гості до зятя на млинці, а млинці в цей день пекла вже її донька.

В цей день особливу увагу приділяли і молодятам. За традицією вони, вбравшись, виїжджали у світ, навідувалися в гості до всіх, хто побував у них на весіллі, а потім урочисто під пісні та жарти з’їжджали з гори на санях. До речі, увечері відбувалося і ще одне обрядове катання. Зять зобов’язаний був виконати свій святий обов’язок — прокатати задоволену і сите тещу вулицями села або містечка. 

Субота — Золовчині посиденьки

Масниця — свято, що зміцнює сім’ю. Тому згадували і ще про одну родичку (якщо, звичайно, така була) — сестру чоловіка. Для неї готували спеціальний подарунок і в суботу звали в гості на млинці, щоб вручити презент. А ще в суботу ввечері відбувалося головне дійство Масляної — спалювання опудала зими. Наші предки вважали цей масляний вогонь мало не чарівним. Наприклад, спалюючи зиму, в багаття, що розгорілося, кидали старі речі, а разом з ними символічно і всі неприємності минулого року. Згідно з повір'ям, вогонь своєю магічної силою очищав людину від горя і негативу. Після цього попіл від багаття розвіювали по полю — це віщувало хороший врожай.

Неділя — Проводи Масляної або Прощена неділя

В цей день потрібно було обійти всіх родичів і знайомих, і попросити у них вибачення за умисні або несвідомі образи, щоб вже на наступний день розпочати Великий пост з миром в душі. При зустрічі з людиною слід триразово поклонитися і випросити взаємного прощення: «Прости мене, в чому я винен чи згрішив перед тобою». «Хай вибачить тебе Бог, і я прощаю», — такою була відповідь. На знак примирення обов’язково потрібно було тричі поцілуватися. 




 Матеріали з сайту http://ukraine-in.ua





 Вірші та привітання на Масляну 
для дітей та батьків

  З Масницею ласкавою вітаємо вас,
Пирогів попанувати настає година.
Без млинців не сладятся проводи зими,
До пісні, до жарту, до радості ми запрошуємо!

***
 Широка Масляна - Сирна тиждень!
Ти прийшла ошатна до нас Весну зустрічати.
Пекти млинці і розважатися будемо весь тиждень,
Щоб студену Зиму з дому прогнати!

 ***
 Як на масляного тижня
З печі млинці летіли!
З пилу, з жару, з печі,
Всі румяни, гарячі!
Масляна, пригощай!
Всім блиночков подавай.
З пилу, з жару - розбирайте!
Не забувайте похвалити.
 ***
 Це свято до нас іде
Ранньою весною,
Скільки радощів несе
Він завжди з собою!
Крижані гори чекають,
І сніжок виблискує,
Санки з гірок вниз біжать,
Не змовкає сміх.
Будинки аромат млинців
Святковий чудовий,
На млинці друзів звемо,
Будемо їсти їх разом.
Гамірно, весело пройде
Сирна Седмиця,
А за нею - Великий піст,
Час, щоб молитися.
***
 Вас на Масляну чекаємо!
Зустрінемо масляним млинцем,
Сиром, медом, калачем
Так пирогом з капустою.
Всіх нас пост Великий чекає,
Наедайся запас, народ!
Всю неделюшку гуляй,
Всі запаси подъедай.
А прийде Прощений день,
Нам покланяться не лінь,
Приходьте в неділю -
Будемо просити прощення,
Щоб гріхи з душі все зняти,
З чистим серцем піст зустрічати.
Скріпити дружбу поцілунком,
Хоч і так ми не воюємо:
Адже на Масляну потрібно
Зміцнювати любов'ю дружбу.
Приходьте в гості до нас,
Будемо раді ми гостям!


http://ditina.com.ua/stihi_maslenica1.htm#top 


 Сценарій родинного свята

«Масляна прийшла до нас у клас»

У фонограмі звучить українська музика.

На проекторі показ презентації про Масляну під супровід української музики.

Ведуча
Доброго дня дорогі батьки! Я рада Вас вітати на родинному святі. Сьогодні ми запросили Вас разом відсвяткувати Масляну!Починаємо!!!


Господиня Поспішайте, швидше займайте кращі місця.
Сам не займеш, сусіду дістанеться.
Проходьте всі без сорому квитків не потрібно.
Сьогодні Масляна запрошує гостей!

Господин
Не спіть, не дрімайте, спішить, поспішайте!
Всією сім’єю, всією ріднею!
На свято усі до нас, завітайте!


Господиня Все смачненькє ми розставили для вас
Це скуштуйте, те скуштуйте в добрий час.
Свято зустрічаєм ми – іде до нас краса Масляна.
То ж зустрічайте, вас вітають аматори та професійні артисти!
Учень 1
Ласкаво просимо! Зі святом!
Масляна, зібрала всіх учасно
Весь шляхетний, добрий люд.
І погода розпрекрасна,
Настрій також напрочуд.


Учень 2 Свята ми усі чекали,
Гляньте на дари оці:
І млинці тут і сметана
Чудеса тут із чудес!

Учень 3
Буде ситий люд увесь.
Всім бажаємо здоров’я,
Зичим щастя повсякчас.
Бо господарі чудові
У Біляївці, у нас!


Учень 4 Давайте Масницю зустрічати, та млинцями пригощати
Разом_с Масляною грати, пісні співати і танцювати!
Наша Масниця красуня,
Взимку нас снігом зустрічає,
І весну теплу обіцяє.


Учень 5 А ну, Масниця, приходь на наше свято!
Та зайди в кожен двір, млинцем пригоститися,
Душею потішитися, та з народом повеселитися!


Господин та господиня виносять опудало, а за ним виходить і Масляна.

Виходить Масляна Доброго дня люди добрі!
Народ чесний та привітний!
Сім деньків у вас гостювала
По дворах, по хатах колесила
Млинцями, пирогами пригощалася
Вітерцем дніпровським обдувалася.
Ось прийшов останній день
Хочу тепер вас повеселити
Млинцями наостанок пригостити.
Свіженькі, гаряченькі
Зі сковородочки
На морозі печені.
Млинці позолочені.


Ведуча А правда, Масляно, що на твоєму святі влаштовуються гуляння?


Масляна Так, правда.


Господиня Кінець зими. Дні стають довгими і світлими, а сонце - яскравим. В саме в цей час влаштовували гуляння, а саме свято - Масляна. Головне пригощання свята – це млинці, а млинці випікалися круглими у вигляді сонця.


Господин Цей стародавній язичницький символ повернення до людей сонця і тепла. І сьогодні ми пропонуємо вам перенестись в ті далекі часи, коли люди поклонялися сонцю, як єдиному символу, що допомагало жити, працювати, народжувати дітей та відпочивати.


Масляна А я знаю, що Ваш клас самий талановитий у школі!Це правда?
Ану потіште мене!

Всі діти співають пісню. «Як у нас на Україні».

Кожен день Масляної має свою власну назву і ритуальне значення
Варто спочатку з'ясувати, звідки походить назва свята. А раптом вона не одна?..


Історія цього свята говорить нам про те, що воно зародилося ще в стародавній слов'янській язичницькій культурі. Люди здавна на Масляну випікали млинці, як символ тепла, сонця, перемоги весни над зимою. Символом останнього також було спалювання опудала Зими. А тепер і про етапи святкування поговорити можна! Починаємо з понеділка. Зауважу, що кожен день має свою назву.
Так, перший день тижня іменують «Зустрічі». Люди, переважно жінки, збиралися у великі гурти на снігових гірках і забавлялися, сковзаючись із них. Такі зустрічі проходили дуже тепло і радісно.

Вівторок масляної неділі в народі прозвали «Заграш». Цікава назва, чи не так? В цей день починалися різноманітні ігрища і пригощання всіх млинцями.

Середа звалася «Ласункою». Чим смакували цього дня, напевно, зрозуміло всім. =) Без солоденького не можна було обійтися.

Четвер в народі здобув назву «Розгуляй-четверток». І недаремно. На цей день припадали катання на конях і санках.
В п'ятницю проходили «Тещині вечори». Кожен зять повинен був сходити в гості до своєї тещі.
В суботу, на «Невістчині посиденьки» бажано було провідати своїх родичів.

«Днем прощення» називали неділю. Люди весело і водночас із сумом прощалися з Масляною, просили вибачення у всіх рідних та знайомих за минулі образи. А потім слідував Великий Піст — і про гучні гуляння, веселощі і розваги доводилося забувати.

Отак весело і яскраво колись проходило святкування Масляної. Подекуди ще й сьогодні люди, дотримуючись наших прадавніх традицій, святкують Масляницю.
ДО СВЯТА МАСЛЯНОЇ Прийшла масляна – Прийшла з млинцями. Пригощу смачненько Нас із вами. Млинці пече круглі До сметани, Щоб сонцю радіти могли Ми з вами. Пригощайтесь діточки, Тата й мами. Зустрічайте весну-красну Разом з нами. І. БевзДжерело: http://dovidka.biz.ua/virshi-pro-maslyanu/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua
ДО СВЯТА МАСЛЯНОЇ Прийшла масляна – Прийшла з млинцями. Пригощу смачненько Нас із вами. Млинці пече круглі До сметани, Щоб сонцю радіти могли Ми з вами. Пригощайтесь діточки, Тата й мами. Зустрічайте весну-красну Разом з нами. І. БевзДжерело: http://dovidka.biz.ua/virshi-pro-maslyanu/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua
ДО СВЯТА МАСЛЯНОЇ Прийшла масляна – Прийшла з млинцями. Пригощу смачненько Нас із вами. Млинці пече круглі До сметани, Щоб сонцю радіти могли Ми з вами. Пригощайтесь діточки, Тата й мами. Зустрічайте весну-красну Разом з нами. І. БевзДжерело: http://dovidka.biz.ua/virshi-pro-maslyanu/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

2 комментария:

  1. Дуже корисна інформація! Дякуємо за приклади віршів.

    ОтветитьУдалить
  2. Дякую. Зверніть увагу на нову інформацію про ігри на Масляну.

    ОтветитьУдалить